Kegunaan Mikroorganisma
1. Mikroorganisma yang berfaedah digunakan dalam pembuatan makanan.
2. Yis (fungi) membolehkan doh roti mengembang dan menjadikan roti gebu .
3. Fungi juga digunakan untuk membuat kicap dan tempe.
4. Sesetengah bakteria menukarkan susu menjadi keju.
5. Sesetengah bakteria juga menukarkan susu kepada dadih.
6. Selain daripada itu yis digunakan untuk membuat tapai. Tapai merupakan makanan
tradisional yang dihasilkan daripada proses penapaian beras pulut atau ubi kayu.
7. Bakteria yang terdapat di dalam tanah membantu menguraikan bangkai organisma
yang mati. Ini membantu menyuburkan tanah untuk pembesaran tumbuhan.
Blog yang memberi banyak ilmu pengetahuan..boleh dijadikan p&p..
ReplyDeleteInsyaallah...sedang ditambah baik lagi.
DeleteMasyaallah
ReplyDeleteSenang nak faham������
ReplyDeleteVery easy to understand 😊😊😊
ReplyDelete